top of page
Saddlefitting by Dani | Zadelpasser Brabant

Waarom een zadelpasconsult?

Het zadel dient als verbinding tussen paard en ruiter met als doel de druk van de ruiter over een zo groot mogelijk oppervlak te verdelen op de paardenrug. Om deze reden is het daarom ook belangrijk dat het zadel goed past voor het paard maar ook zeker voor de ruiter om grote problemen te voorkomen.

Paarden laten niet altijd meteen merken dat er zich een probleem bevindt wat voort komt uit het zadel. Omdat paarden niet kunnen praten, zul je als eigenaar alert moeten zijn op verschillende symptomen. Zadelproblemen hebben verschillende oorzaken en uiten zich dan ook verschillend. Zo kunnen er fysieke, gedrag- en rijtechnische problemen optreden. 

Niet alle problemen zijn zadel gerelateerd. Soms zijn er ook andere oorzaken voor fysieke, gedrags en rijtechnische problemen. Kijk en luister hierbij altijd goed naar je paard!

Fysieke problemen

Drukplekken

Doordat er piekbelasting plaats vind op bepaalde plaatsen onder het zadel, kunnen er drukplekken ontstaan.

Drukplekken
Witte haren

Witte haren

Door dezelfde piekbelasting kunnen er in plaats van drukplekken ook witte haren komen onder het zadel. Vaak zie je dit ook bij dekens die niet goed zitten.

Warmte

Warme of gezwollen spieren onder het zadel is niet ondenkbaar als je zadel niet goed past. Wederom door de piekbelasting van het zadel op bepaalde plaatsen, kunnen hier voor zorgen.

Warmte
Spierafname

Spierafname

Doordat jouw zadel te smal of te wijd is, kan er spierafname optreden. Het gevolg hiervan is dat je zadel nog minder steun heeft en zo beland je in een vicieuze cirkel.

Gevoeligheid

Door ongelijke drukverdeling van de kussens onder je zadel, kan jouw paard gevoelig reageren op en langs de wervelkolom.

Gevoelig

Gedrags problemen

Boos

Tijdens het opzadelen en/of aan singelen kan jouw paard al aangeven dat het zadel onprettig ligt. Denk hierbij aan bijten of slaan. Dit is geen normaal gedrag voor een paard en betekent dat deze ergens last van heeft.

Boos
Verzet

Verzet

Verzet zoals steigeren, bijten, schoppen of proberen te vluchten wanneer je probeert op te zadelen.

Opstijgen

Je paard heeft problemen met het accepteren van gewicht op zijn rug bij het opstijgen. Je paard stapt weg ondanks dat je een correctie geeft. Dit kan duiden op pijn of ongemak.

Opstijgen

Rijtechnische problemen

Prestaties

Je paard kan moeite hebben met bepaalde oefeningen of bewegingen die voorheen geen problemen opleverde. Ook kun je bij je paard concentratie problemen ervaren.

Prestaties
Onregelmatig

Onregelmatig

Doordat jouw zadel (te) veel druk geeft op plaatsen waar dit niet hoort, kan jouw paard onregelmatig gaan lopen of impuls verliezen.

Verzet

Verzet, steigeren, bokken en zwiepen met de staart kunnen signalen zijn dat jou zadel niet meer goed ligt.

Verzet
Ontspanning

 Ontspanning

Je paard kan zich niet genoeg ontspannen onder het zadel als deze niet goed past. Het zadel drukt op verkeerde punten wat zorgt voor piekbelasting.

Aanleuning

Doordat jouw paard niet genoeg kan ontspanning onder het zadel, kun je ook tegen contact en aanleuning problemen aanlopen.

Aanleuning
Scheef

Scheef

Heb je moeite met het recht richten van je paard? Ook dit kan komen door het zadel. Paarden zijn van nature scheef maar als je zadel niet goed ligt, wordt het lastig voor jou en je paard om recht te richten.

Tevens is het goed mogelijk dat je als ruiter ook klachten krijgt bij een niet passend zadel, zoals rugklachten. Dit komt omdat je wat voor of achterover leunt of scheef op je zadel zit. Zelfs een klein verschil in een probleem kan hierbij al aan bijdragen!

bottom of page